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GOLDEN GATE BRIDGE
PHYSICAL SUICIDE DETERRENT SYSTEM

FEDERAL-AID PROJECT: BHLS-6003(051)
and
WIND RETROFIT

FEDERAL-AID PROJECT: BHLS-6003(052)

Contract No. 2016-B-1

To:  Prospective Bidders

RE: Response to Bidders’ Question No. 237 through 240

Ladies and Gentlemen:

The following are the responses to questions submitted by prospective bidders and
designated as Bid Question No. 237 through 240:

BID QUESTION No. 237:
14-6.03A

The third paragraph reads, "The District anticipates nesting or attempted nesting by Peregrine
Falcon from January 1 to July 31."

Please, confirm that if nesting birds are encountered that require "stop work", that any delay to
the project critical path associated with the work stoppage will be treated as a compensable delay
for the Contractor.

RESPONSE:

Section 8-1.07B, Time Adjustments, specifies conditions under which the Contractor may be
entitled to a Contract time extension. If nesting birds, including Peregrine Falcons, are
encountered and the Contractor is required to stop work within a 100 foot radius of the
discovered nest, as specified in Section 14-6.03, Bird Protection, the Contractor may be granted
a time extension. In order to be granted a time extension, the Contractor must substantiate, as
specified in Section 8-1.07B, that such work stoppage will delay the actual performance of the
work beyond the current Contract completion date.
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If a Contract time extension is granted due to the stoppage of work caused by nesting birds, the
Contractor will not be entitled to recover additional costs for such delay. In accordance with
Section 8-1.07C, Payment Adjustments, compensable Contract time extension can only be
granted if a delay was solely caused by the District. A delay caused by the stoppage of work due
to nesting birds will not be deemed a delay caused by the District, as the District has no control
over the nesting birds, and such delay will not be deemed a compensable delay.

BID QUESTION No. 238:
Missing Record Drawings; 2-1.06B
GOLDEN GATE BRIDGE RECORD DRAWING INDEX

We have reviewed all the available Record Drawings listed. We cannot find any record drawings
for the existing catwalk below the main tower sidewalks. Please provide the Contract Number
and make available the record drawings for the existing catwalk below the main tower sidewalks.

RESPONSE:
The District has reviewed the record drawings and is not able to locate any drawings with
details of the existing catwalks below sidewalk level around the North and South Towers.

BID QUESTION No. 239:

Please reference specification section 2-1.36B — Contractor’s Project Management Teams. With
regard to the Lead Construction Engineer, it is understood that a construction engineer with a
California PE license must be present on the site during construction activities, however:

a. Isit required to have the construction engineer at the jobsite full-time or may the engineer
be available on an on-call basis if no construction activities are active?

b. Does the construction engineer need to be a direct employee of the contractor or can a
third-party engineer be hired?

RESPONSE:

a. In accordance with Section 2-1.36B, Contractor’s Project Management Team, the Lead
Construction Engineer must be assigned full time to the Project and must be present at
the job site whenever the Contractor is performing work that falls within the Lead
Construction Engineer’s duties and responsibilities. If there is no work being performed
at the job site that falls within the Lead Construction Engineer’s duties and
responsibilities, the Lead Construction Engineer does not have to be at the job site.

If the Lead Construction Engineer is not able to be present at the job site when work is

being performed that falls within the Lead Construction Engineer’s duties and
responsibilities because of illness, vacation or other short term absence, the Contractor
must inform the District in writing of the duration of such absence and its reason and of
the person who will act on behalf of the Lead Construction Engineer during the absence.

This applies for all periods of absence including during night work.
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b. In accordance with Section 2-1.36B(2), Lead Construction Engineer — KEY MEMBER
POSITION, the Lead Construction Engineer does not have to be a direct employee of the
Contractor. The Lead Construction Engineer may be an employee of a qualified
independent engineering consultant retained by the Contractor. Such engineering
consultant must specialize in engineering temporary structures for heavy construction.
The Lead Construction Engineer cannot be employed or compensated by any other
consultant or subcontractor or fabricator aor supplier of any tier, or ather person or
entities hired by these consultants, subcontractors, fabricators or suppliers to provide
services or materials for the project.

BID QUESTION No. 240:

Based on Book 2, Page SDS 48-1, Section 48-3.01A, 6th Paragraph, "Protective covers must be
constructed over Fort Point to protect it from falling debris. Protective covers at the North
Approach Viaduct must be constructed over Conzelman Road and 25 Feet beyond the edge of
pavement. “; And Page SDS 48-2, 9th Paragraph, “Pile foundations for the temporary structures
must be cast-in-drilled-hole concrete piles and must conform to section 49 of the standard
specifications. The use of post tensioned tie down anchors will not be allowed".
a. Please confirm if it is the authority's intent to have a self-standing protective shield over
Fort Point and Conzelman Road installed?

RESPONSE:

The Contractor is responsible for designing the protective covers over Fort Point and
Conzelman Road. The protective covers may be self-standing or may be supported by the bridge
structure itself and must comply with Section 48-3, Temporary Structures.

Sincerely,

John Eberle, P.E.
Deputy District Engineer



